Co to jest Bubble Tea?

Wszyscy doskonale znamy herbaty czarne, zapachowe, ziołowe, zielone, czerwone, mrożone itd. Jednak bąbelkowe to nowość – chociaż na Tajwanie napój ten pije się już od ponad 30 lat, do wielu krajów europejskich dociera dopiero teraz, natychmiast przypadając do gustu. Co sprawia, że robi tak zawrotną karierę? Przyjrzyjmy się Bubble Tea trochę bliżej.

Trochę historii

Herbatka powstała w 1987 roku w jednej z tajwańskich herbaciarni, mieszczących się w mieście Taichungu. Jej właściciel, Liu Han Jie, aby zachęcić dzieci i młodzież do picia herbaty, dodawał do niej mleko, kuleczki tapioki oraz kostki lodu. Stąd właśnie wzięła się nazwa późniejszych herbat – pearl milk tea, czyli mleczna herbata perłowa.

Skład Bubble Tea

Herbata ta, inaczej zwana perłową herbatą mleczną, bańką z mleka, herbatą bąbelkową lub Bobą, jest napojem, zawierającym herbatę, skondensowane mleko, owoce, syrop lub miód oraz małe perełki tapioki. Te ostatnie można zastąpić galaretką lub syropem owocowym. Istnieją dwa rodzaje tapioki: biała i czarna. Do sporządzania Buble Tea najczęściej wykorzystuje się odmianę czarną, ponieważ jest łatwa w przygotowaniu – wystarczy ją krótko pogotować. Przygotowanie tapioki białej trwa dłużej, często kilka godzin, dlatego może to być trochę kłopotliwe.

Czy napój można przygotować samemu w domu?

Herbata Bubble Tea jest naprawdę bardzo smaczna. Zachęcamy do sporządzania jej własnoręcznie w domu, ponieważ ta oferowana w lokalach jest bardzo droga. W sklepie Beaspire można zakupić gotowe zestawy do samodzielnego przygotowania herbaty. Można również zakupić wszystkie, niezbędne składniki oddzielnie: czarną herbatę Golden Assam, czarną tapiokę, miód lipowy, popping, czyli kulki wypełnione sokiem owocowym, jak również słomki do Buble Tea. W każdym zestawie zamieszczono dokładny przepis, według którego łatwo i szybko sporządza się napój.

Czy herbata Bubble Tea jest zdrowa

Prawdziwa herbata bąbelkowa, przygotowana z produktów najwyższej jakości, posiada wiele właściwości zdrowotnych. W ekskluzywnych herbaciarniach zarówno napój, jak i dodatki pochodzą bezpośrednio z Tajwanu. Serwuje się tam doskonałe napary, takie jak herbata oolong, zielona jaśminowa, czy czarna assam, a każda z nich przygotowywana jest na miejscu, na oczach klienta. Popularność herbaty bąbelkowej sprawiła, że podaje się ją obecnie w bardzo wielu lokalach. Nie zawsze jednak moda idzie w parze z jakością. Należy wystrzegać się herbaciarni niesprawdzonych, w których bardzo często herbatę sporządza się z proszku. W takich napojach z całą pewnością znajdują się chemiczne dodatki, które tradycyjnemu naparowi nadają wprawdzie pożądany kolor, aromat i smak, jednak niekoniecznie są obojętne dla zdrowia.

Z czego zrobione są kulki tapioki, znajdujące się w herbacie bąbelkowej?

Tapiokę wyrabia się z korzenia manioku, który jest bardzo popularnym w Azji warzywem, składającym się z łatwostrawnych węglowodanów oraz białka. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu nie wywołuje reakcji alergicznych. Na Tajwanie tapioka używana jest często do zagęszczania zup i sosów.

Z jakich gatunków herbat sporządza się Bubble Tea?

Najczęściej, do zaparzenia herbaty bąbelkowej używa się oolong, assam lub herbaty zielonej.

Oolong, zwana inaczej szmaragdową (z powodu koloru liści), uważana jest za jedną z najszlachetniejszych odmian herbat. Ponieważ jest ona częściowo fermentowana, po zaparzeniu brzegi liści są ciemniejsze, niż ich środki. W zapachu odnaleźć można silne aromaty owocowe i drzewne. Działa pobudzająco na organizm, przyspiesza spalanie tłuszczu, zapobiega chorobom nerek, reguluje metabolizm i wpływa pozytywnie na serce.

Assam jest herbatą czarną, mającą cierpki smak i głęboki aromat. Działa pobudzająco, poprawia koncentrację, obniża ciśnienie i wspomaga układ krwionośny. Herbata zielona znana jest powszechnie ze swoich właściwości leczniczych – spożywana regularnie zmniejsza ryzyko powstania zawału serca i nowotworów, działa także oczyszczająco i wspomaga odchudzanie.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i życzymy smacznego.