Przepis na Bubble Tea

Lubisz nowinki kulinarne? Poczęstowano Cię Bubble Tea, w której nie można się nie rozsmakować i chcesz się nauczyć przygotowywać ten napój w domu? Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na samodzielne sporządzenie tej przepysznej herbaty.

Herbatę Buble Tea można przygotować w wielu różnych wariantach, zarówno mlecznych, jak i owocowych. Za każdym razem otrzyma się inny napój, o odmiennym smaku i aromacie, ale zawsze jednakowo smaczny i zdrowy. Zwykłe mleko można na przykład zastąpić mlekiem skondensowanym lub sojowym; kulki z tapioki zamienić na wielosmakowe żelki owocowe; owoce zastąpić syropami owocowymi itd. Można również dodać aloes, kawę, galaretki owocowe, krem karmelowy itp. Wszystkich kombinacji smakowych jest naprawdę bardzo, bardzo dużo.

Napój można też wstrząsać w shakerze, dzięki czemu powstaną dodatkowe bąbelki i ładna warstwa kolorowej pianki. Bubble Tea wzbogacony mlekiem jest podobny do koktajlu mlecznego, jednak równie dobrze może zostać sporządzony niemal wyłącznie z owocami i lodem – przypomina wtedy sorbet. Napój powinien być podawany w wysokich szklankach lub specjalnych kubkach, oczywiście ze słomką.

 

Bubble Milk Tea

Składniki:

200 ml herbaty zaparzonej z 2 torebek herbaty Golden Assam,

2 łyżki ugotowanej czarnej tapioki,

2 łyżki miodu,

60 ml mleka,

kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Tapiokę wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 minut,a następnie płukać w zimnej wodzie przez 40 sekund i zalać miodem. Zaparzyć herbatę. Po 15 minutach do szklanki z herbatą włożyć dwie łyżki ugotowanej tapioki, dodać mleko oraz kostki lodu i podać razem ze słomką (mleko można zastąpić syropem, sokiem owocowym, bądź przecierem).

 

Popping Bubble Milk Tea

Składniki:

200 ml herbaty zaparzonej z 2 torebek herbaty Golden Assam,

2 łyżki kulek o smaku jogurtu, czekolady lub wiśni,

60 ml mleka,

kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Kulki typu popping płukać w zimnej wodzie przez 40 sekund, a następnie przygotować herbatę. Po 15 minutach do szklanki z herbatą włożyć dwie łyżki kulek, dodać mleko oraz kostki lodu i podać razem ze słomką (mleko można zastąpić syropem, sokiem owocowym bądź przecierem).

 

Sugar Bubble Milk Tea

Składniki:

200 ml herbaty zaparzonej z 2 torebek herbaty Golden Assam,

2 łyżki ugotowanej czarnej tapioki,

40 ml słodkiego syropu, np. cukrowego lub klonowego,

60 ml mleka.

Sposób przygotowania:

Tapiokę wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Po ugotowaniu płukać w zimnej wodzie przez 40 sekund, wsypać do szklanki i zalać syropem. Następnie zaparzyć herbatę, a mleko podgrzać (można je spienić). Do szklanki z tapioką dodać mleko i herbatę.

 

Coconut Bubble Milk

Składniki:

200 ml mocnej, czarnej herbaty,

2 łyżki ugotowanej białej tapioki,

2 łyżeczki cukru (lub więcej, wg. uznania),

60 ml mleka kokosowego;

kilka kostek lodu (równowartość 100 ml wody).

Sposób przygotowania:

Tapiokę wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem na kolejne pół godziny. Zaparzyć herbatę i posłodzić ją. Do wysokiej szklanki wlać herbatę, mleko oraz kostki lodu (w równych proporcjach) i zblendować. Włożyć dwie łyżki tapioki do szklanki i dodać wcześniej zblendowany płyn.

 

Coffe Bubble Milk

Składniki:

1 łyżeczka kawy espresso,

2 łyżki ugotowanej białej tapioki,

1 łyżeczka cukru (lub więcej, wg. uznania),

100 ml skondensowanego mleka;

kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Tapiokę wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Po ugotowaniu pozostawiać pod przykryciem na kolejne pół godziny. Zaparzyć kawę i posłodzić ją. Do wysokiej szklanki włożyć dwie łyżki tapioki, dodać kawę, mleko oraz kostki lodu.

 

Banana Pineapple Bubble Milk

Składniki:

banan,

2 krążki ananasa,

2 łyżki ugotowanej białej tapioki,

1 łyżeczka cukru (lub więcej, wg. uznania),

100 ml skondensowanego mleka;

kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Tapiokę wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem na kolejne pół godziny. Posiekać banan z ananasem na drobne kawałki. Do blendera wrzucić w tych samych ilościach mleko, lód i owoce, posłodzić do smaku. Do wysokiej szklanki włożyć dwie łyżki tapioki i dodać płyn z Bendera.

 

Iced Green Tea Bubble Tea Latte

Składniki:

1,5 łyżeczki zielonej herbaty w proszku „Matcha”,

2 łyżeczki gorącej wody,

2 łyżeczki miodu płynnego,

2 łyżki ugotowanej czarnej tapioki,

1 szklanka mleka;

2 łyżeczki lodów z zielonej herbaty,

0,5 szklanki kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Tapiokę przygotować wg. przepisu podawanego wcześniej. Do naczynia wsypać zieloną herbatę, zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Do shakera wlać herbatę, miód, mleko, wrzucić lód i dobrze zmiksować. Do wysokiej szklanki włożyć dwie łyżki tapioki i dodać płyn z Bendera. Można dodać 2 łyżeczki lodów z zielonej herbaty.